ricette scozzesi, ostriche e pesce

Sorpresa! in Scozia si mangia benissimo, sopratutto il pesce, naturalmente il salmone, che si pesca ovunque e poi  sogliole, merluzzi e naselli, gamberi e crostacei, aragoste, granchi....e aringhe e salmone affumicati

Surprise! In Scotland food is really good, especially the fish; salmon naturally, and sole, cod, hack and shells, lobster, crab...and smoked salmon and herrings

Abbiamo mangiato  molto bene a St Andrews 
Eccovi qualche ricetta

We had a very good dinner in St Andrews...here are some recipes:



SeaFood Restaurant , St Andrews
Bruce Embankment, St Andrews, Fife KY16 9AB,



Menu' di pesce
antipasto con ostriche  naturali dell'atlantico, servite con limone e tabasco
Merluzzo al finocchietto e arancia
Cozze alla birra
Crumble di pere e cioccolato

Fish menu
Natural atlantic oysters starter, served with fresh lemon and tabasco sauce
Steamed mussels 
Cod fillet with fennel and orange
Pear and chocolate crumble
Cozze alla birra 
In una padella ampia soffriggere la cipolla e l'aglio con un pochino di olio , aggiugere un bicchiere piccolo di birra  lasciar cuocere 5 minuti. Aggiungere le cozze, lasciarle cuocere coperte fino a che saranno aperte. a parte frullare il burro, un po' di panna, l''aglio il limone e il liquido di cottura delle cozze
servirle in una fondina coperte di sughetto

Steamed Mussels in St Andrews Brew Cold beer
In a large heavy saucepan, cook the onions and half of the garlic in oil over moderate low heat, stirring, until softened. Add one small glass of beer and simmer, uncovered, stirring occasionally for about 5 minutes. Add the clams and steam, covered, over moderate high heat for about 5 to 7 minutes, transferring them as they open, with tongs to a serving bowl, keeping the cooking liquid to the side. Keep clams warm. In a blender, blend the butter, remaining garlic, lemon juice, and cooking liquid until smooth. Pour the sauce over the clams and toss to combine.


Filetto di merluzzo con finocchietto e arancio
4  filetti di merluzzo
1 cipolla
2 spicchi d'aglio
1/2 bicchiere di vino bianco secco
1 cucchiaio di burro
1-2 cucchiai di olio extra vergine di oliva
sale e pepe
1/2 llimone tagliato a spicchi
Salare e pepare i filetti di pesce, in una padella far scaldare  con olio e burro, aggiungere la cipolla tagliata fine e l'aglio schiacciato, e i filetti di pesce fino a che siano cotti; toglierli poi dalla padella e cuocere il burro e l'olio rimasti nella padella fino a che sia marroncino, aggiungere il vino, il finocchietto, il succo di arancia e gli spicchi di limone, rimettere il pesce nella salsa per altri 3 o 4 minuti e servire, decorando con prezzemolo e spicchi di limone


Cod fillet with  fennel and orange 
4  fresh cod fillet
1 med onion, minced 
2 cloves garlic, minced
1/2 cup dry white wine
1 Tbs butter
1-2 tablespoons of Extra Virgin Olive Oil
Salt and freshly ground Black Pepper to taste
1/2 lemon, cut into wedges

Season one side of the fish with salt and pepper, rubbing it into the fish. Flip the fillet over and repeat on the other side. In a heavy bottomed skillet, over medium heat, heat the oil and add the butter. Add the minced onion and garlic and saute until onion is clear. Add the seasoned fish and saute for about 6-8 minutes, flipping once to slightly brown both sides of the fillet. Remove and put aside. Turn down burner to medium low heat and add wine to pan and deglaze, making sure to scrape up all the browned bits on the bottom of the pan. Add fennel, orange juice and lemon wedges to pan. Simmer for a few minutes and then return the fillets to the pan and simmer for about another 2-3 minutes. Carefully remove cod to a serving plate and ladle with sauce. Garnish with fresh lemon wedges and fresh parsley.





Crumble di pere e cioccolato

Ingredienti per 6 persone:
5 pere
100 gr di zucchero di canna
100 gr di cioccolato amaro a pezzetti
125 gr di farina
125 gr di zucchero
100 gr di burro freddo

pelate e tagliate a pezzetti piccoli 5 pere , spolveratele con lo zucchero di canna e aggiungete i pezzetti di cioccolato amaro Mettete  in una teglia da forno che possa poi essere portata in tavola e ricoprite con farina, zucchero e burro - molto freddo - a pezzetti mescolati insieme con la punta delle dita; diventerá una mistura granulosa, non una pasta compatta, e una volta cotta farà una crostina deliziosa!

Pears and Chocolate crumble 
5-6 ripe pears
100g (3½oz) unrefined light brown sugar
100g (3½oz) dark chocolate chips
125g (4oz) plain flour
125g (4oz) unrefined granulated sugar
100g (3½oz) cold butter

Peal and hop the pears. Combine with the light brown sugar and half of the dark chocolate chips. Divide the mixture between six ovenproof ramekins or cups.
For the topping, place the plain flour, granulated sugar and diced butter in a food processor. Pulse until just combined and the mixture begins to clump together (you can also do this by rubbing the mixture together with your fingertips to mix the butter through the flour and sugar). Stir in the remaining chocolate chips. Divide the topping between the ramekins and press down lightly. You can make the crumble ahead of time for this stage.
Heat the oven to 180ºC (gas mark 4). Transfer the ramekins to a baking tray and bake for 30-40 minutes, or until golden and bubbling. Serve with custard or ice cream.


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Ringraziamo gli artisti Edel Rodriguez e Fabian Ciraolo per averci gentilmente concesso l'utilizzo delle immagini delle loro opere per la testata del blog.

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